14 February 2011

Φόβος … Γνώση ή Άγνοια;


Από το ιστολόγιο:
Anna-Silia (Anna-Silia)





Κάποτε με ρώτησαν :
– Τί είναι ο φόβος; Γνώση, ή άγνοια;
Και μη μπορώντας να αποφασίσω, είπα:
– Και τα δυο... Για άλλους είναι Γνώση, για άλλους, Άγνοια.
Αυτά, ήταν κάποτε...

Όχι πως άλλαξα άποψη, αλλά απλά μεγάλωσα και πια δίνω την ίδια απάντηση, όχι γιατί ΔΕΝ μπορώ να αποφασίσω, αλλά γιατί ο Χρόνος, μου έδωσε την δυνατότητα να σκεφτώ και να αναλύσω καλύτερα το θέμα.
Τί είναι λοιπόν ο Φόβος φίλοι μου;... Φοβόμαστε κάτι επειδή δεν το γνωρίζουμε... ή επειδή (ακριβώς), το γνωρίζουμε;

Βασικά για μένα, σε προσωπικό επίπεδο, συνεχίζει ο φόβος είναι... Άγνοια, δηλαδή, φοβάμαι αυτό που δεν γνωρίζω πως, και κατά πόσο θα με βλάψει... Το άγνωστο, δηλαδή αυτό, που δεν μπορώ γνωρίζοντας τις ιδιαίτερες πτυχές του, να το ελέγξω κατά κάποιο τρόπο. Πχ. φοβάμαι το σκοτάδι, τον άγνωστο που κρύβεται στην γωνία, τον πόλεμο κοντά στην “γειτονιά” μου, την... νάρκωση σε μια επέμβαση. Όμως μέσα μου ο Φόβος ακόμα και τώρα, υπάρχει και σαν Γνώση... δηλαδή φοβάμαι κάτι, γιατί γνωρίζω ακριβώς τις συνέπειες που μπορεί να έχει. πχ. φοβάμαι μία χειρουργική επέμβαση γιατί εξ αντικειμένου, γνωρίζω τί ακριβώς μπορεί να πάθω απ' αυτήν την επέμβαση ή φοβάμαι μήπως πέσει η οικοδομή και με πλακώσει σε έναν πιθανό σεισμό, επειδή γνωρίζω (όχι υποπτεύομαι, γνωρίζω), ότι δεν μπήκαν στην κατασκευή τα σωστά υλικά.
Γι αυτό λοιπόν, με σιγουριά πια, λέω ότι ο Φόβος, είναι ΚΑΙ Γνώση, αλλά ΚΑΙ Άγνοια, ανάλογα με την περίσταση, αλλά και με τί ακριβώς απ' τα δύο κυριαρχεί στην ψυχή του κάθε ανθρώπου.



Γεννιέται βέβαια το εύλογο ερώτημα:
Πώς νικάμε τον Φόβο;
… Καταπολεμώντας την Άγνοια (θέλω να γνωρίζω τί θα μου συμβεί, γιατί έτσι νοιώθω πιο δυνατός/ή... νοιώθω μέσα στο παιχνίδι), ή... αρνούμενοι την Γνώση (δεν θέλω να ξέρω τίποτα πάνω σ' αυτό, για να είμαι ήσυχος/η);
———————————————-
Ας μην φοβόμαστε τα συνεχώς αναφυόμενα ερωτήματα...
Ας προσπαθήσουμε να βρούμε μια απάντηση σε όλα... Θαρρώ, πως δεν υπάρχουν κλισέ, αλλά, απαντήσεις που άλλες ταιριάζουν σε μας, και άλλες, σε άλλους.

No comments: